Yazılımcıların Açık Kaynak Kodlu Yazılımları Kullanırken Dikkat Etmesi Gereken Hususlar Ve Gnu Genel Kamu Lisansı
GNU GENEL KAMU LİSANSI NEDİR?
GNU Genel Kamu Lisansı (GNU General Public License – “GPL”), Richard Stallman tarafından kurulan Özgür Yazılım Vakfı (Free Software Foundation – “FSF”) tarafından hazırlanan ve Özgür Yazılım (Free Software) kavram ve anlayışı üzerine inşa edilmiş bir lisans türüdür.
GNU Genel Kamu Lisansının 1989, 1991 ve 2007 yıllarında hazırlanan üç versiyonu mevcuttur. GNU Kamu Lisansı, “özgür yazılımın” kullanıcılar tarafından değiştirilebilmesini, paylaşılabilmesini ve kaynak koda erişilebilmesini sağlar.
FSF’nin Genel Kamu Lisansının yanı sıra; “kod kitaplıkları” (library) için hazırlanmış GNU Kıstılı Genel Kamu Lisansı (GNU Lesser General Public License – GNU LGPL) ve ağ ortamında sunulan/kullanılan hizmetler için hazırlanan GNU Affero Genel Kamu Lisansı (GNU Affero General Public License – GNU AGPL) lisansları da mevcuttur.
YAZILIMEVLERİ TARAFINDAN BİLİNMESİ GEREKENLER
GPL’e tabi bir yazılım için lisans alınmadan ve/veya bu yazılım, YAZILIMEVLERİ tarafından geliştirilecek yazılımda kullanılmadan önce söz konusu lisans koşullarının dikkatlice incelenmesi gerekir. GPL’e tabi bir yazılım için aşağıdaki lisans koşullarının geçerli olacağı unutulmamalıdır:
Bu noktada, GPL’e tabi kodun/yazılımın; geliştirilen yazılımda ne şekilde kullanıldığı teknik açıdan önem teşkil eder.
GPL’E TABİ KOD KULLANILAN YAZILIMA İLİŞKİN KAYITLAR
Fikri ve Sınai Mülkiyet Hukuku kapsamında üçüncü şahıs haklarının ihlal edilmemesi ve ciddi ihlal/tazminat iddialarıyla karşılaşılmaması için; YAZILIMEVLERİNİN, geliştirecekleri Yazılımda açık kaynak kodların ne şekilde kullanacaklarını doğru tespit etmeleri ve kendi son kullanıcılarıyla akdedecekleri lisans ve danışmanlık sözleşmelerinde bu hususların tam ve doğru olarak düzenlenmesi çok büyük önem teşkil etmektedir.
Av. Sinem Birsin