HUKUK GÜNLÜĞÜ

Yabancılar Türkiye’de Nasıl Banka Hesabı Açabilir?

Türkiye’nin jeopolitik ve ekonomik konumu, yabancı kişi ve şirketleri Türkiye’de özellikle yatırım yapmaya, şirket kurmaya, çalışma veya oturum izni almaya teşvik etmektedir. Bu bakımdan yabancıların Türkiye’de banka hesabı açması finansal işlemlerde kolaylık ve hız sağlar. Türk vatandaşı olmayan gerçek ve tüzel kişiler Türk vatandaşları gibi Türkiye’de banka hesabı açma hakkına sahiptir. Yabancı gerçek kişinin banka hesabı açması ile yabancı tüzel bir kişiye banka hesabı açılması ise farklı prosedürlere tabiidir.

Yabancı gerçek kişilerin Türkiye’de banka hesabı açması için ilk olarak bir potansiyel vergi numarasına ihtiyacı vardır. Yabancı uyruklu kişi pasaportu veya oturma izni ile herhangi bir vergi dairesinden (gerçek kişiler için interaktif vergi dairesinden) potansiyel vergi numarası talep edebilir. Potansiyel vergi numarası dışında yabancı kişinin bir tebligat adresi de belirlemesi gerekir. Herhangi bir durumda banka, ilgili kişiyle bu tebligat adresi üzerinden iletişim kuracaktır. Vergi numarası, pasaport ve tebligat adresi, hesap açmak için zorunlu şartlardan olup bazı bankalar bunun haricinde Türk operatörlerinden temin edilmiş bir cep telefonu numarası da isteyebilmektedir.

Yabancı şirketler de gerçek kişiler de olduğu gibi gerekli şartları sağladığı takdirde Türkiye’de banka hesabı açabilir. Ancak yabancı tüzel kişilerden bazı ek evraklar talep edilmesi söz konusudur. Öncelikle burada tüzel kişi söz konusu olduğundan ancak şirket adına imza yetkisine sahip müdür veya yetkili bir kişi banka hesabı açılmasını talep edebilir. Türkiye’de banka hesabı açmak isteyen yabancı şirketin Türkiye’de bir ofisinin olması veya ticari bir faaliyette bulunması zorunlu değildir. Ancak şirketin her durumda bankaya bir tebligat adresi sunması ve potansiyel vergi numarası alması zorunludur. Bunun yanında şirket ana sözleşmesi, ticaret odası kayıtları, kuruluş ve faaliyet belgeleri, ticaret sicili kayıtları ve bazı durumlarda lisanslar/izinler de yabancı şirketin sunması gereken diğer evraklardır. Bu belgelerin tercüme edilmiş, noterce veya konsoloslukça onaylanmış olması gerekir.

Uygulamada bankaların yukarıda sayılan evraklar dışında farklı belgeler isteyebileceği de unutulmamalıdır. Bu sebeple, ileride herhangi bir sorunla karşılaşmamak adına öncelikle hesabın açılacağı bankanın seçilmesi ve daha sonra da istenilen evrakların ilgili banka ile görüşülerek tespit edilmesi tercih edilmektedir.

Tahan - Cem Avukatlık Ortaklığı